maandag 8 april 2013

Twee bijeenkomsten over achtergronden van de strijd in Syrië

Een aantal bij Syria's Request Hulpactie betrokken organisaties, organiseren op maandagavond 8 en vrijdagavon 12 april een tweetal politieke bijeenkomsten over de achtergronden van de strijd in Syrië. In een reactie op de lage "geefbereidheid" voor Syrië, zoals onder andere bleek na de televisie-actie "S.O.S. Syrië" van de Samenwerkende Hulporganisaties, legde Thea Hilhorst, hoogleraar rampenstudies, in Nieuwsuur uit dat dit komt omdat de ramp die zich in Syrië voltrekt niet door een aardbeving o.i.d. wordt veroorzaakt, maar door (on)menselijk handelen. Het gevoel leeft dat 'ze de ellende daar over zichzelf uitgeroepen hebben.' Maar is dat wel zo? Hebben de Syriërs het allemaal aan zichzelf te danken, of zijn ze het slachtoffer van een sinister machtspel dat over hun hoofden door anderen wordt uitgevochten?


WIE ZIJN DE SPELERS EN WAT STAAT OP HET SPEL?



De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 8 april, vanaf 19.30 uur in het SDO-gebouw (Hoog en Droog 25, Enschede). Onder de titel "GOEDE BUUR OF VERRE VRIEND?" ontvangen de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging (TAAB), de Samenwerkende Democratische Organisaties en Enschede voor Vrede

REFIK ERYILMAZ, lid van het Turkse parlement voor de Republikeinse Volkspartij (CHP) vanuit de Hatay-provincie.

Als volksvertegenwoordiger uit Hatay, de Turkse provincie rond Antakya en Iskenderun die tot 1939 tot Syrië behoorde en een grote Arabisch-Alawitische bevolkingsgroep herbergt, heeft hij een genuanceerde kijk op de situatie in Syrië. Hij is sinds het begin van de opstand met diverse delegaties in Syrië geweest, bemiddelde een aantal keren succesvol voor het vrijlaten van journalisten en verzet zich tegen de oorlogsretoriek van de Turkse regering.

Na zijn inleiding is er ruimte voor vragen en discussie. Tijdens de avond zal vertaald worden.


De tweede bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 12 april, eveneens vanaf 19.30 uur in het SDO-gebouw (Hoog en Droog 25, Enschede). Onder de titel "DRAAIPUNT IN DE ARABISCHE REVOLTE" organiseert de initiatiefgroep "Oorlog is geen Oplossing" een informatie- en discussieavond over de geopolitieke achtergronden van de burgeroorlog in Syrië. Waarom blijft die burgeroorlog maar door woeden? Waarom komt de internationale gemeenschap niet tot overeenstemming? Welke belangen staan er voor het Westen, Rusland en China, Iran, Turkije en de Golfstaten op het spel?

De inleiding zal gehouden worden door PROF.DR. KEES VAN DER PIJL, emiritus-hoogleraar Global Political Economy aan de Universiteit van Sussex (Engeland) en gevolgd worden door aanzetten tot discussie door: Pieter Omtzigt (Tweede Kamerlid CDA), Sonja van den Ende (Syrië Mediawerkgroep), Rik Min (Midden-Oostenactivist) en Ahmed Yılmaz (Enschede voor Vrede) waarna de avond afgesloten wordt met een forumdiscussie met de bovengenoemde personen.

Iedereen is van harte uitgenodigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten