donderdag 12 september 2013

De door Syria's Request gesteunde activiteiten van de St.Jozefkerk in Damascus

Sinds het begin van de oorlog in Syrië en de daardoor veroorzaakte, steeds toenemende stroom slachtoffers hiervan die naar de omgeving van de kerk vluchten neemt de Josefkerk in Damascus haar verantwoordelijkheid om deze noodlijdende mensen te helpen.



Vanaf het begin vormt een grote groep lidmaten van de Josefkerk een centrum waar ze samen met de pastores en enkele nonnen verschillende activiteiten organiseren ten dienste van de noodlijdende gezinnen en de slachtoffers van het geweld. Ook kunnen mensen die het nodig hebben in dit centrum voedsel en andere levensbenodigdheden verkrijgen.


Een deel van de activiteiten van het centrum betreft ook het verlenen van psychisch, sociale en medischs hulp. Daartoe zijn doorlopend vrijwilligers aanwezig met een medische, sociale of psychologische deskundigheid. Buiten voedsel, kleren en een dak boven het hoofd, hebben mensen ook behoefte aan een vorm van stabiliteit en vertrouwen in anderen en in de toekomst.

Deze dienstverlening is ook gericht op de vrijwilligers van het centrum die hulp verlenen. Zij worden al twee-en-een-half jaar met de meest afschuwelijke situaties van mensen in Syrië geconfronteerd en kunnen de hulpvragen soms niet aan of moeten ervaren dat de hulp die ze bieden tevergeefs blijkt. Bijvoorbeeld door mensen een schuilplaats te wijzen die de volgende dag door een aanval vernietigd is.

Op dit vlak probeert de Josefkerk met haar team temidden van deze ellende hoop te geven en een warm heenkomen voor hulpbehoevenden te zijn. Als er een positieve kant van de oorlog is, dan zal dat zijn dat mensen ervan doordrongen raken dat ze niet zonder elkaar kunnen leven en dat ze om te kunnen overleven met veel warmte en grote liefde elkaar vast moeten houden en zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar dragen.

Concreet is het hulpwerk van de Josefkerk als volgt georganiseerd. Er zijn binnen het centrum twee bureaus die beide na het begin van de oorlog zijn opgericht. Het ene bureau levert sociale en financiële hulp; het andere medische hulp. Beide bureaus kijken naar de volgende behoeften van de mensen:
  • mensen die hun huis hebben verloren
  • kinderen die door de oorlog hun vader of moeder of allebei hebben verloren
  • mensen die hun werk hebben verloren

Het ene bureau helpt dus de mensen die dakloos zijn en te kort aan levensmiddelen hebben. Het andere levert medische hulp aan veel mensen die regelmatig medicijnen moeten innemen en daarvoor geen geld hebben.

Bovendien organiseert de Josefkerk verschillende eenmalige activiteiten om arme mensen die erg getroffen zijn door de grote prijsverhogingen van de voedselartikelen beinvloedt of om ouders die hun kinderen niet naar school kunnen sturen omdat ze geen schoolspullen voor hun kinderen kunnen kopen.

Ook in Syrië is het schooljaar onlangs begonnen en op onderstaande foto's staan beelden van een onlangs gehouden schoolbeurs die mogelijk is gemaakt door een financiële bijdrage van Syria's Request Hulpactie. 




De foto aan het begin van dit bericht en de foto hieronder zijn van een lunch die de Jozefkerk voor arme mensen organiseerde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten