woensdag 30 juli 2014

"Iraqi Request"

Vandaag is een speciale aflevering van Syria's Request verschenen. Daarmee vragen we vanuit het Syria’s Request Netwerk uw aandacht voor de tragedie die zich rond Mosul maar ook in andere door ISIS beheerste gebieden voltrekt: de verdrijving van de christelijke gemeenschap uit haar bakermat. Een christelijke gemeenschap die de komst van de islam, de Mongoolse invallen, de genocide van bijna 100 jaar geleden steeds heeft weten te overleven, dreigt nu, na 2000 jaar, uiteindelijk uit het Midden-Oosten te verdwijnen. Kerken en kloosters waarvan sommige tot de vierde eeuw na Christus teruggingen, zijn geheel of gedeeltelijk verwoest; geestelijken verdreven en oude bibliotheken vernietigd. Gebeurtenissen die we overigens een jaar geleden via het netwerk van Syria’s Request al hoorden vanuit de Syrische stad Raqqa, één van de eerste steden die door ISIS werd ingenomen en waar ze een schrikbewind vestigden.


ZONDAGMIDDAG 3 AUGUSTUS, 15.00 UUR: STILLE TOCHT IN ENSCHEDE


De Syrisch-Orthodoxe Patriarch Moran Mor Ignatius Ephrem II heeft in zijn brief van 24 juli 2014 aan alle kerkleiders van de wereld verzocht om a.s. zondag een speciale kerkdienst te houden en stil te staan bij hen die zijn omgekomen, te bidden voor vrede in Irak en omgeving en een collecte te houden voor de hulp van ontheemde families uit Mosul. De Syrisch Orthodoxe kerk in Nederland geeft hier graag gehoor aan en organiseert aanstaande zondag 3 augustus om 15.00 uur een stille tocht bij het Ei van Ko (plein voor het stadhuis). Er zullen politici en kerkleiders aanwezig zijn en ze zullen ook de aanwezigen toespreken. De stille tocht eindigt met een kerkdienst in de Sint-Jacobus kerk aan de Oude Markt in Enschede en waarin wordt voorgegaan door bisschop Polycarpus. Iedereen is van harte welkom. De organisatoren vragen echter om geen posters, vlaggen of spandoeken van welke aard dan ook mee te nemen. De organisatie zal zorgen voor al deze uitingen.


BUTTONS “I AM NASRANI”
Een Stille Tocht is een eenmalig gebeuren. Het liefst zou je elke dag aandacht willen vragen en medeleven willen betonen aan de mensen die Mosul hebben moeten ontvluchten. In Irak zelf, maar ook in andere steden en door bijvoorbeeld parlementariërs in Frankrijk, wordt daartoe het teken gedragen dat door ISIS in Mosul op de huizen van de christenen wordt gezet: een omcirkelde Arabische letter “N” van Nasrani (Nazarener, het woord waarmee in de Koran christenen worden aangeduid). In Irak en elders in de wereld lopen ook niet-christenen met dit symbool rond om hun solidariteit te betuigen. Zoals het verhaal gaat dat, toen ook de joden door de nazi’s gedwongen werden een Davidster te dragen, de Deens koning Christiaan X deze ook ging dragen. Niet omdat hij van joodse afkomst was, maar uit solidariteit. De Denen volgden massaal en hun solidariteit leidde er toe dat veel Deense joden de oorlog hebben overleefd. De Aramese Beweging voor Mensenrechten vraagt een ieder, christen, moslim, of wat dan ook, om dit ‘nasrani’-teken te dragen. Uit solidariteit met de christenen in de door ISIS gecontroleerde gebieden in Irak en Syrië. 

INFORMATIE EN POLITIEKE LOBBY
Zoals in de vorige aflevering van Syria’s Request Bulletin al stond aangekondigd, organiseerde ABM op vrijdag¬avond 27 juni jl. een bijeenkomst “ISIS in Irak” met de vanuit Irak naar Nederland gevluchte journalist Mattia al-Shamany. Op maandag 30 juni heeft ABM samen met Jubilee Campaign tijdens een “ontvangst in bijzondere procedure” de gebeurtenissen in Mosul en elders in door ISIS beheerste gebieden onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht. Er zijn moties ingediend, Kamervragen gesteld en in het Europees Parlement is half juli nog een debat gevoerd. Ook zijn deze week Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Teeven of deze het Franse voorbeeld niet zou willen volgen om juist deze uit Mosul verdreven christenen asiel te verlenen. Meer hierover via deze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten